Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
CN1 (św. Wincentego 85)
(1)
Autor
Sikora Jan
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Agroturystyka
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
(Zarządzanie. Turystyka, Rekreacja, Sport)
Bibliogr. s. 299-308 i przy rozdz. Indeks.
Agroturystyka w wielofunkcyjnym rozwoju obszarów wiejskich jest nie tylko jedną z form przedsiębiorczości pozarolniczej na wsi, lecz także częścią działań agrobiznesu. Wykorzystując rentę (korzyści) dobrostanu wiejskiego środowiska przyrodniczego, agroturystyka stanowi dodatkowe, pozarolnicze źródło dochodu, zwłaszcza dla małych gospodarstw rolnych. W książce pokazano agroturystykę we wszystkich wymiarach badań naukowych, począwszy od makroskali (np. globalizacja a agroturystyka, funkcjonowanie agroturystyki w wybranych krajach Unii Europejskiej, ekonomiczno-społeczne uwarunkowania jej rozwoju w Polsce), przez mezoskalę (np. rola przestrzeni krajobrazowo-przyrodniczo-kulturowej w agroturystyce), aż do mikroskali (np. produkty agroturystyczne i ich promocja, zarządzanie gospodarstwem agroturystycznym). Potencjał agroturystyczny obszarów wiejskich w Polsce, zarówno strukturalny, jak i funkcjonalny, stanowi znaczącą bazę i obiecującą perspektywę jej rozwoju.
Rozdział 1. Podstawowe pojęcia w turystyce * 1.1. Turystyka i ruch turystyczny * 1.2. Popyt i podaż turystyczna * 1.3. Usługi turystyczne * 1.4. Turysta i rynek turystyczny * 1.5. Walory i dobra turystyczne * 1.6. Zagospodarowanie turystyczne i gospodarka turystyczna * 1.7. Przedsiębiorstwo turystyczne * 1.8. Podział turystyki i jej funkcje * Rozdział 2. Przedsiębiorczość czynnikiem wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich * 2.1. Istota i charakterystyka obszarów wiejskich * 2.2. Wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich * 2.3. Istota i warunki rozwoju przedsiębiorczości * Rozdział 3. Agroturystyka formą przedsiębiorczości na wsi i uwarunkowania jej rozwoju * 3.1. Turystyka wiejska a agroturystyka * 3.2. Funkcje i bariery rozwoju agroturystyki * 3.3. Przestrzeń agroturystyczna * 3.4. Rynek agroturystyki w Polsce i jego rozwój * Rozdział 4. Gospodarstwo agroturystyczne i warunki jego funkcjonowania * 4.1. Gospodarstwo rolne a gospodarstwo agroturystyczne * 4.2. Warunki ekonomiczno-finansowe * 4.3. Warunki hotelarsko-żywieniowe * 4.4. Warunki techniczno-użytkowe * 4.5. Warunki psychospołeczne * 4.6. Warunki kulturowe * 4.7. Warunki organizacyjno-prawne * Rozdział 5. Produkt agroturystyczny * 5.1. Pojęcie i struktura produktu agroturystycznego * 5.2. Cykl życia produktu agroturystycznego * 5.3. Jakość produktu agroturystycznego * Rozdział 6. Segmentacja rynku agroturystycznego * 6.1. Istota rynku agroturystycznego * 6.2. Istota i kryteria segmentacji rynku osób fizycznych * 6.3. Segmentacja rynku instytucjonalnego w agroturystyce * 6.4. Zachowania konsumentów usług agroturystycznych * Rozdział 7. Aktywność turystyczno-rekreacyjna w gospodarstwie agroturystycznym * 7.1. Pojęcie aktywności turystyczno-rekreacyjnej * 7.2. Formy aktywności turystyczno-rekreacyjnej * 7.3. Wypoczynek dzieci i młodzieży * 7.4. Wypoczynek osób w wieku produkcyjnym i poprodukcyjnym * 7.5. Wypoczynek osób niepełnosprawnych oraz zooterapia w gospodarstwie agroturystycznym * Rozdział 8. Promocja działalności agroturystycznej * 8.1. Pojęcie promocji * 8.2. Instrumenty promocji w agroturystyce * 8.3. Program promocyjny gospodarstwa agroturystycznego * Rozdział 9. Agroturystyka w ujęciu instytucjonalno-organizacyjnym * 9.1. Formy instytucjonalno-organizacyjne działalności agroturystycznej * 9.2. Agroturystyka w zainteresowaniach samorządu terytorialnego * Rozdział 10. Przestrzeń krajobrazowo-przyrodnicza i krajobrazowo-kulturowa oraz rolniczy czynnik ziemi w agroturystyce * 10.1. Przestrzeń krajobrazowo-przyrodnicza w agroturystyce * 10.2. Przestrzeń krajobrazowo-kulturowa w agroturystyce * 10.3. Krajobraz wiejski w agroturystyce * 10.4. Agroturystyka w ujęciu ekonomii rolnictwa - czynnik ziemi * Rozdział 11. Edukacyjny wymiar agroturystyki * 11.1. Agroturystyka dla edukacji * 11.2. Edukacja dla agroturystyki * Rozdział 12. Podstawy zarządzania gospodarstwem agroturystycznym * 12.1. Istota i instrumenty zarządzania * 12.2. Analiza SWOT w zarządzaniu gospodarstwem agroturystycznym * Rozdział 13. Przedsiębiorczość agroturystyczna w warunkach * społeczno-gospodarczej globalizacji wsi. Analiza wyników * badań empirycznych * 13.1. Globalizacja i sytuacja społeczno-gospodarcza wsi * 13.2. Działalność agroturystyczna w wielofunkcyjnym rozwoju obszarów wiejskich * 13.3. Kapitał kulturowy w rozwoju przedsiębiorczości agroturystycznej * 13.4. Agroturystyka w świetle perspektyw rozwoju wsi i rolnictwa * Rozdział 14. Agroturystyka w wybranych krajach Unii Europejskiej * 14.1. Niemcy * 14.2. Francja * 14.3. Austria * 14.4. Wielka Brytania * 14.5. Hiszpania
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 54246 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej